Bijgewerkt op 21 februari 2018

 

The Martyred Virgins, een actueel project

 

De Martyred Virgins, Maagd-Martelaressen, is een ritueel met een doorlopende afwisseling van Gregoriaanse gezangen en gesproken teksten, waarin de tijdloze problematiek van vrouwenmisbruik wordt gememoreerd. De schola verbindt zo een eeuwenoude traditie met een problematiek die tot op de dag van vandaag bestaat.

Wat begonnen is als een project rond de heilige martelares Agnes en alle andere martelaressen die door de katholieke kerk geheiligd zijn, heeft zijn beslag gekregen in een gezongen monument waarin het geweld tegen alle vrouwen, over de gehele wereld, herdacht wordt. Het bijzondere van Martyred Virgins is dat het niet louter historiserend is: het gaat niet alleen om vrouwen die voor hun geloof stierven, zelfs niet alleen om vrouwen die vanwege het christelijk geloof aangetast werden in hun maagd-zijn. Want reken erop dat waarheid en fictie rond de martelaressen in de eerste eeuwen van het christendom met elkaar op de loop gegaan zijn! Nee, het betreft ook de vrouw en haar positie in de maatschappij anno 2012. En daarmee slaan we een heel andere richting in. Het oude gregoriaans wordt in een moderne context geplaatst.

Teksten en gezangen zijn vastgelegd op een cd die de titel draagt 'The Martyred Virgins en als ondertitel heeft meegekregen Gregorian memorial to female victims of violence'.

Gezien de internationale verspreiding zijn de gesproken teksten in het Engels. Een uitgebreid booklet van 48 pagina's met teksten in het Latijn, Engels en Nederlands vergezelt deze cd.

      

Teksten die voorgelezen worden: KLIK HIER     

 

Voor verschillende recensies: KLIK HIER

 

CD's bestellen: 

Besteladres:

Schola Karolus Magnus

Aldenhof 85-40

6537 CL Nijmegen

Tel: +31 615576233

E-mail: ermerjan@gmail.com

TERUG