Zondag 15 september
Gebroeders van Lymborchviering, Stevenskerk

Op zondag 15 september zong de Schola in de jaarlijkse Gebroeders van Lymborghviering in de Stevenskerk.

 

 

 

 

Zaterdag 14 september
Nacht van Goud te Deventer, Lebuinuskerk

De Nacht van Goud te Deventer is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij diverse groepen van uiteenlopende signatuur (dans, zang, muziek, kleinkunst) optredens verzorgen op verschillende podia in de stad. Ook de Schola was dit keer van de partij. In de Lebuinuskerk zong de Schola vier maal vijftien minuten gezangen rond het thema ‘Lebuinus’.

 

 

 

 

Zondag 23 juni

Vespers van een vluchteling, een zwanenzang?
Petrus Canisiuskerk, Molenstraat, Nijmegen

Ons Vluchtelingenproject belichaamt het streven van de Schola om, conform onze doelstelling, het gregoriaans waar mogelijk te actualiseren: een plaats en een functie te geven binnen onze wereld van vandaag. Het project heet volledig ‘Vespers van de Vluchteling’. Dat duidt erop dat gekozen is voor de vorm van een getijdengebed, de vespers, dus met een aanvangsritus, een hymne, en drie psalmen met bijbehorende lezingen.
Het project is vorig jaar van start gegaan en beleefde afgelopen januari zijn première.

Het project draagt als ondertitel ‘een zwanenzang?’ Dat is cryptisch en tegelijk veelzeggend: gaat het — letterlijk — om de ondergang van de vluchteling, of gloort er hoop aan de horizon?
Onze solisten Arno Theune en Marcel de Ridder zongen de middeleeuwse hymne ‘Clangam filii’, die de hartverscheurende klacht tot uitdrukking brengt van een gevleugelde zwaan die de grote wateren oversteekt.
Ook in de psalmen en antifonen van de vespers klonken thema’s door van de huidige tijd: ballingschap en uittocht naar beloofd land.
Een van de lezingen van de vespers bestond uit fragmenten uit de roman Dit zijn de namen van Tommy Wieringa, waarin de onmenselijke omstandigheden worden beschreven waarin vluchtelingen maar al te vaak verkeren.

In ons midden was Nadeem Kotrob, een Syrische vluchteling. Hij speelde op
zijn buzouk prachtige muziek bij de animatiefilm Smoke, ash and fables van William Kentridge, en tussen de twee tekstfragmenten van Tommy Wieringa.

 

 

Zaterdag 8 juni 2024
Hanzefeesten Doesburg

Op zaterdag 8 juni 2024 vormde de binnenstad van Doesburg het decor voor oude ambachten, levende have, marktstalletjes, kampementen en andere middeleeuwse taferelen.

De Schola Cantorum Karolus Magnus, getransformeerd in een groep benedictijner monniken, bewoog zich al zingend door het middeleeuwse straatgewoel. Ziehier een filmpje!

 

 

Zondag 26 mei 2024
Kloostertuinconcert ZIN te Vught

In november jongstleden is de Schola benaderd door Kloosterhotel ZIN in Vught, een spiritueel centrum uit de nalatenschap van de Fraters van Tilburg. Dat contact heeft geresulteerd in een optreden op zondag 26 mei, samen met klassiekpianist Sebastiaan Oosthout en saxofonist Frank Nielander.

Het is een programma geworden van meer dan twee uur, met als thema ‘Barmhartigheid’. Voor de pauze trad de Schola op samen met Frank Nielander. Na de pauze speelde Sebastiaan Oosthout op briljante wijze enkele composities van Franz Liszt.

 

Paaszaterdag 30 maart 2024

Optreden bij de ruïne van Sint Walrick

Op zaterdag 30 maart, Paaszaterdag ofwel Stille Zaterdag, zong de Schola, gekleed als benedictijner monniken, oude gregoriaanse gezangen bij de koortsboom en de Sint Walrickkapel te Overasselt.
Sedert 2008 treedt de Schola hier op in de Paastijd. Een vaste traditie, even onderbroken door de coronapandemie in 2020 en 2021. Maar nu weer volop levend. Maar liefst 250 mensen woonden het optreden bij. Na afloop bood de Schola aan elke toehoorder een kopje koffie aan in het nabijgelegen Restaurant Sint Walrick.
Die koffie hoort er natuurlijk bij. Helaas is onze financiële positie niet zo rooskleurig meer. Vanaf volgend jaar gaat u zelf uw koffie betalen! De toegang tot het optreden bij de ruïne blijft gratis.

 

22 februari 2024
Herdenking bombardement Nijmegen 1944

Op 22 februari 2024 was het tachtig jaar geleden dat het bombardement van Nijmegen plaatsvond. Bij de herdenking hiervan was de Schola op tweeërlei wijze betrokken.
In de avond van woensdag 21 februari nam de Schola deel aan een korenpresentatie in de Nijmeegse binnenstad, op speciaal hiertoe gemarkeerde plaatsen. De Schola stond op de hoek van de Broerstraat en de Burchtstraat en zong in de stromende regen enkele passende gezangen zoals ‘Improperium’ en ‘Vox in Rama’.
Op maandag 26 februari, vanaf 13:15 uur, zong de Schola bij een herinneringsplechtigheid op de begraafplaats aan de Graafseweg. Hier werden op zaterdag 26 februari 1944 vijfhonderd slachtoffers van het bombardement begraven. Er was toen een immense erehaag langs het gehele traject vanaf De Vereeniging naar de begraafplaats. Wij zongen op de begraafplaats enkele gezangen uit de liturgie voor de overledenen, ook ditmaal in de stromende regen.

 

 

Zondag 21 januari 2024
‘Vespers van de vluchteling, een zwanenzang?’

Op zondag 21 januari heeft de Schola de ‘Vespers van de vluchteling’ gezongen in de protestantse kerk te Groesbeek.

De aanhoudende crisis rond de vluchtelingen, maar vooral de diepgevoelde compassie met de vluchteling en alle mensen die op drift zijn, hebben de Schola geïnspireerd om verbindingen te zoeken tussen de actualiteit van vlucht en verdrijving en de wijze waarop oude gregoriaanse gezangen uitdrukking geven aan het leven en leed van de vluchteling. Met name de psalmen, waarvan er enkele in de vespers ten gehore werden gebracht, hebben veel te melden over de vluchteling. Hij is een mensensoort van alle tijden.
Het programma in Groesbeek bestond uit gregoriaanse gezangen en teksten uit de moderne literatuur die voorgelezen worden. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door het gezang Planctus cygni, de ‘Klacht van de zwaan’, die symbool staat voor zoektocht door het leven van iedere mens en in dit geval specifiek van de vluchteling, die met vele ups en downs een paradijs hoopt te vinden.