17 december 2022
Kerstconcert samen met Voces Caelestes, Dominicuskerk

Een gregoriaans Kerstverhaal
Het programma bestond uit gregoriaanse gezangen uit de Advents- en Kersttijd. Bezoekers konden genieten van de schoonheid en rijkdom van het eeuwenoude gregoriaans. Beide scholae ontfermen zich over dit culturele erfgoed en streven naar een zo authentiek mogelijke uitvoering.


 

11 december 2022
Concert in de kapel van Julie Postel, Boxmeer

Het concert bestond uit twee delen: een deel met gezangen voor de periode van de Advent en een deel met gezangen die Titus Brandsma en diens levensloop tot onderwerp hadden.

Tineke Steenbrink (Holland Barok):
‘Prachtig concert in het klooster Boxmeer gehoord vandaag. O gregoriaans, wat ben je mooi! Twaalf zangers uit één Ziel gezongen.’

27 november 2022
Adventsviering Boskapel

Traditiegetrouw zong de Schola op de eerste zondag van de Advent bij een dienst-ergens-in-de-regio. Dit jaar zongen we in de Boskapel bij een dienst met pater Joost Koopmans OSA, oprichter van de Boskapelgemeenschap.


 

9 oktober 2022
Mariavespers, Berg en Dal

in de Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart-kerk voerden de Schola Cantorum Karolus Magnus en het Gregoriaans Koor Dukenburg onder leiding van Stan gezamenlijk de Mariavespers uit.

De Mariavespers vormen een verzameling psalmen en antifonen. De gezangen stammen uit de 11e en 12e eeuw en zijn afkomstig van het Hooglied, dat op het eerste gezicht louter liefdespoëzie omvat, maar ook een bron is gebleken van joodse en christelijke mystiek. De oude teksten spreken bewondering uit, bieden troost en zielsverbondenheid en zetten aan tot contemplatie.
In het voorprogramma werden enkele recent ontwikkelde gezangen rond de corona-epidemie, de heilige Norbertus van Gennep en de heilige Titus Brandsma ten gehore gebracht.


11 september 2022
Kerkdienst Gebroeders van Lymborch Festival, Stevenskerk

Eerst werd de inwijding van de kerk door Albertus Magnus in 1272 plechtig herdacht. Vervolgens werd er stilgestaan bij de indertijd uitbundige wijze van vieren in de Stevenskerk, vóór de omwenteling van 1591. Centraal staat daarbij de iconische betekenis van beelden als sleutel om de christelijke boodschap in verleden en heden levendig te verkondigen, in het bijzonder die van Stefanus en Maria.

Zie website van het festival.


7 september 2022
Stevenskerk viert 750-jarig bestaan

De Stevenskerk, het icoon van Nijmegen, bestaat 750 jaar. Op 7 september 1272 werd de kerk officieel gewijd tot Godshuis. Met een plechtigheid, waarbij de Schola enkele gezangen ten gehore bracht — waaronder  het ‘Quamquam reptare’ (‘al mot ik krupe’ in potjeslatijn) — is dit moment herdacht (tekst inleiding Quamquam reptare). Dit gebeuren vormde tevens de aftrap voor een feestelijk herdenkingsjaar.

Feest voor Stevenskerk, De Gelderlander, 8 september 2022


4 september 2022
De stem van Titus Brandsma, Ontmoetingskerk

Speciaal voor Titus Brandsma stelde dirigent Stan Hollaardt een programma samen met gregoriaanse gezangen op basis van teksten van en over het leven van Titus Brandsma, de onlangs heilig verklaarde ‘grootste Nijmegenaar aller tijden’. Vóór de pauze bracht de Schola enige gezangen uit haar programma over de coronapandemie en over de heilige Norbertus van Gennep, die 900 jaar geleden de orde van de norbertijnen stichtte.


11 en 12 juni 2022
Gregoriaans Festival in Den Bosch

Het weekeinde opende met een heilige mis op zaterdagmiddag in de Sint-Jan. De Schola was door de artistiek directeur van het festival gevraagd deze dienst met gezangen op te luisteren. De dienst stond in het teken van de kerkwijding van de Sint-Jan, 800 jaar geleden.

gregoriaans-platform.nl/nederlands-gregoriaans-festival/


31 mei 2022
Literair Baken Nijmegen voor Titus Brandsma

In een plechtige bijeenkomst en onder grote belangstelling kreeg de onlangs heilig verklaarde Titus Brandsma zijn eigen literaire baken in de vorm van een plaquette bij de ingang van de naar hem vernoemde kapel op de Doddendaal. Op de plaquette staat een tekst die Brandsma schreef over ‘de gelukzalige eenzaamheid’, toen hij in 1942 in de gevangenis van Scheveningen verbleef. De Schola luisterde de bijeenkomst op met passende gregoriaanse zang.

Lees het verslag in ‘Nieuws uit Nijmegen’. 


15 mei 2022
Vesperdienst Titus Brandsma Gedachteniskerk

De deken van Nijmegen, Eduard Kimman S.J., bood ter gelegenheid van de heiligverklaring van Titus Brandsma in Rome, op de dag van de heiligverklaring zelf, de Karmelieten een vesperdienst aan in de Titus Brandsma Gedachteniskerk in Nijmegen. De Schola heeft tijdens de dienst uit haar Titus Brandsma-programma gezangen ten gehore gebracht, die alle kort werden ingeleid en geplaatst in het leven van Brandsma.


8 mei 2022
Afsluiting Petrus Canisiusjaar

In het afgelopen jaar is stilgestaan bij het feit dat Petrus Canisius 500 jaar geleden in Nijmegen geboren werd. De Schola heeft tijdens de hoogmis in de Petrus Canisiuskerk (opnieuw) de gezangen ten gehore gebracht die Stan Hollaardt over Petrus Canisius heeft samengesteld. Vorig jaar konden die vanwege corona in alleen kleine groepen worden gezongen. Nu maakte de voltallige Schola haar opwachting.


16 april 2022
Paaszingen bij Sint-Walrick

In de vroege ochtend zette de Schola haar traditie voort en werden voor de dertiende keer bij het ochtendgloren gregoriaanse gezangen ten gehore gebracht bij de ruïne van de aan Sint-Walrick gewijde kapel en de naastgelegen koortsboom. Begeleid door het gekwetter van vogels brachten leden van de Schola, gekleed als de benedictijner monniken die in de 12e eeuw op deze plaats een kloosterboerderij bestierden, gezangen ten gehore over de intredende lente, over de cyclische bewegingen van leven en dood en — vanwege paaszaterdag — over het nieuwe leven dat uit de dood verrijst. In feite werd met deze zang een ode aan het leven gebracht.

Zie ook: https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/paaszingen-bij-ochtendgloren


26 maart 2022
Norbertijnse gezangen

Het concert in de kapel van de zusters norbertinessen in Sint-Catharinadal stond in het teken van het 750 jarig bestaan van deze orde. Op het programma stonden gezangen uit de rijke norbertijner traditie, deels vergeten en opgediept uit oude manuscripten. Ook werden enkele gezangen ten gehore gebracht uit de ‘Corona-mis’, die dirigent Stan Hollaardt componeerde.


24 maart 2022
Gregoriaanse mis voor mevrouw Smulders

‘Mevrouw Smulders wenste nog eens naar een gregoriaanse mis te kunnen gaan, want: “Je verstaat niet wat ze zingen, maar het komt recht je hart binnen.” Haar man zong zestig jaar in een gregoriaans koor. Voor haar was naar de kerk gaan te vermoeiend. De gregoriaanse Schola Karolus Magnus werkte met alle liefde mee, onze pastoor kwam ook graag een keer extra en met daarbij onze eigen mooie kapel hadden we alle ingrediënten die nodig waren. Voor het eerst werd er live gezongen in de kapel van “de Venloene”. Deze muziek is echt prachtig. Samen met haar kinderen en medebewoners genoot mevrouw zichtbaar van de mis.’

Tamara van Veldhoven, begeleider dagbesteding & welzijn de Venloene