12 december 2021
Adventsviering Gennep

De Schola heeft de gewoonte om op de Eerste zondag van de Advent ergens in Nederland te zingen bij de eucharistieviering op die dag. Dit jaar heeft de Schola niet gezongen op de eerste, maar op de Derde zondag van de Advent. Dat gebeurde in een viering bij de norbertijnen in Gennep. In die dienst werd voorgegaan door norbertijner abt Denis Hendrickx. Er werd stilgestaan bij het 900 jarig bestaan van de orde van de norbertijnen. De gezangen waren daarom deels ontleend aan de Derde Adventszondag en voor een ander deel gekozen uit een programma dat vanuit de Schola speciaal aan Norbertus is gewijd.


30 oktober 2021
Corona-processie

Op zaterdag 30 oktober 2021, kort voor Allerzielen, hebben de leden van de Schola hun traditie hernomen om — gekleed als Benedictijner monniken — ‘s ochtends in de buitenlucht een optreden te verzorgen met oude Gregoriaanse gezangen. Dit gebeurde bij de koortsboom en de Sint-Walrickkapel te Overasselt.
In voorgaande jaren werd altijd gezongen op Paaszaterdag, over de opstanding van Christus, de komst van het licht en de levenskracht van de natuur. Ditmaal heeft de Schola stil willen staan bij al diegenen die te maken hebben gekregen met corona en met name bij hen die eraan zijn overleden.
De Schola heeft gezangen ten gehore gebracht die zijn ontleend aan de Missa in Tempore Universalis Contagii. Deze ‘mis ten tijde van een pandemie’, zoals het Vaticaan die in 2020 heeft opgesteld, is door Stan Hollaardt voorzien van passende gregoriaanse gezangen. Voorts werd een aantal bekende gezangen uit de dodenliturgie gezongen. Tijdens de gezangen werden er ritueel lapjes aan de koortsboom gehangen.

Hierbij een sfeertekening.`

Een journalistiek verslag leest u hier.


17 oktober 2021
Norbertus bezongen

Naar aanleiding van het 900 jarig bestaan van de orde van de Norbertijnen bracht de Schola Cantorum Karolus Magnus in de abdijkerk van Berne-Heeswijk een gezongen eerbetoon aan de stichter van die orde, Norbertus van Gennep. Daarbij werden deels vergeten gregoriaanse gezangen, opgediept uit oude manuscripten, uit de rijke Norbertijnse traditie ten gehore gebracht.
Het jubileum vond plaats in de schaduw van de pandemie. Daarom wilden de Norbertijnen niet alleen terugkijken, maar ook stilstaan bij deze actualiteit. Om die reden stonden ook enkele gezangen uit de zogenaamde Coronamis op het programma.

12 september 2021
Missa in tempore universalis contagii

Het Vaticaan heeft naar de wereld een formulier doen uitgaan om stil te staan bij de mondiale pandemie. Stan Hollaardt  heeft daar gregoriaanse gezangen bij gezocht en ze deels in gregoriaanse stijl gecomponeerd. Daardoor is een prachtig klinkende meditatieve aanpak ontstaan om stil te kunnen staan bij een plaag die iedereen op de wereld treft.
Hubert Hendriks, een van de grote organisatoren achter het Gebroeders Van Limborchfestival, heeft samen met ‘Nijmegen Klinkt’ ‘en de Stadskerk Nijmegen de gregoriaanse gezangen uit de Corona-mis omarmd. We hebben ze gezongen in een dienst in de Stevenskerk te Nijmegen. Voorgangers waren pastoor Eduard Kimman S.J. van de Petrus Canisiuskerk en ds. Perla Akerboom.

Een fraai verzorgde videoregistratie kunt u via deze link op YouTube bekijken en beluisteren.

Een interview met Stan over dit project kunt u hier lezen.


8 mei 2021
500 jaar Petrus Canisius

Op zaterdag 8 mei 2021 heeft  de Schola gezongen in de plechtige viering waarin de 500e geboortedag van Petrus Canisius werd herdacht. Het was midden in de coronatijd, toen alleen maar in kleine groepjes mocht worden gezongen. De Schola zong met elf zangers delen uit de mis die Stan Hollaardt over Petrus Canisius had samengesteld. Daarbij was ook een ‘wereldprimeur’, een hymne speciaal gewijd aan Petrus Canisius.
Onder de vier celebranten bevond zich de provinciaal van de Jezuïetenorde in Nederland en België. En uiteraard Eduard Kimman S.J., de pastoor van de Petrus Canisiuskerk.
Na de mis werden bloemen gelegd in het Hunnerpark bij het standbeeld van Petrus Canisius en ook bij zijn geboortehuis aan de Lage Markt.
‘Iedereen is vol lof over jullie koor-prestatie. Akoestisch stonden jullie op de perfecte plek. Gymnasiasten konden de antifoon, bij het Magnificat, volgen. Jullie pronunciatie was smetteloos’, zo werd ons na afloop door de organisatoren bericht.

 

7 april 2021
Jo van Meijden overleden

Jo was jarenlang  penningmeester van de Stichting Vrienden van de Schola. Daarnaast nam zij ook het penningmeesterschap van de Schola zelf op zich. Met Brabantse gemoedelijkheid en moederlijke zorg kweet zij zich deskundig van haar taak. Jo toonde zich daarbij — bijna 20 jaar lang — zeer betrokken bij de Schola, was bij alle uitvoeringen aanwezig en ontpopte zich daarbij als hoffotograaf. Met de vele foto’s en video’s die zij maakte bewees zij de PR van de Schola grote diensten. In februari 2019 is aan Jo het lidmaatschap van verdienste aangeboden.

Wij herinneren ons Jo als een kordate vrouw, die haar taken zeer serieus nam maar bij wie je je ook meteen thuis voelde. Een vrouw met een blije oogopslag, een vrolijke lach, een altijd goed humeur, een en al belangstelling voor de ander en altijd een hartelijk woord, kortom als een persoon die niet alleen een goede sfeer wist te maken, maar die ook wist te verspreiden.


15 maart 2021
Uitvaart koorlid Frans de Bont

Frans trad 1990 toe tot de Schola, die kort daarvoor, in 1988, was opgericht. Hij zong bijna 30 jaar lang bij ons. Als lid van het eerste uur en met zijn kristalheldere stem heeft hij de Schola mede gemaakt tot wat ze nu is. Op cd’s die zijn verschenen waren solopartijen bij hem in goede handen
De Schola is hem zeer dankbaar voor alles wat hij voor ons en de gregoriaanse traditie betekend heeft.
Wij missen zijn warme stem en persoonlijkheid.

Leest u hier het In memoriam Frans de Bont