Eerdere optredens
‘Als het leven heilig is’: Optreden te Sint-Walrick op Paaszaterdag 19 april
In de vroege ochtend van Paaszaterdag 19 april, om 7 uur, rond zonsopgang, was het weer zover: de Schola, gehuld in benedictijner gewaad, schreed in processie door de bossen van Sint Walrick om vervolgens, bij uitbundig vogelgezang, bij de kapelruïne en de koortsboom paasgezangen te zingen.
De kapel van Sint Walrick is gebouwd in de 15e eeuw. Eeuwen eerder al stond er al een benedictijner klooster. Op deze plek zou Karel de Grote in het jaar 777 genezing hebben gevonden op voorspraak van de heilige Willibrord.
De betekenis van deze heilige plek en de nabije koortsboom is de laatste honderd jaar alsmaar toegenomen. Mensen overal vandaan hangen aan de takken van de koortsboom lapjes die afkomstig zijn van de kleding van ernstig zieken, en bidden voor hun genezing. Ook tijdens de gezangen van de Schola werden twee lapjes aan de koortsboom opgehangen.
Na afloop van het ritueel, dat door zo’n honderdvijftig mensen werd bijgewoond, kon er koffie gedronken worden in restaurant St. Walrick, dat elk jaar opnieuw voor de gelegenheid zo vroeg al open is.
Evenals vorige jaren, organiseerde het Erfgoedplatform in aansluiting op ons optreden een wandeling onder begeleiding van een aantal gidsen van het Erfgoedplatform gemeente Heumen.
Ter illustratie enkele foto’s en een uitgebreid filmverslag. Ook Omroep Gelderland memoreerde het optreden in Sint Walrick.
Zondag 30 maart: ‘Lied van de Vluchteling, een zwanenzang?’
Het Vluchtelingenprogramma van de Schola heeft op zondag 30 maart 2025 in de Nijmeegse Ontmoetingskerk zijn derde uitvoering beleefd. Het programma heeft een grote gedaanteverandering ondergaan: waren de eerdere uitvoeringen in de protestantse kerk te Groesbeek en de rooms-katholieke Petrus Canisiuskerk in Nijmegen vooral liturgisch van opzet — we spraken van ‘vluchtelingenvespers‘ —, in deze editie lag het accent op de inbreng van vluchtelingen zelf. Zo hebben we ons kunnen verzekeren van de medewerking van Qader Shafiq, Afghaan van oorsprong, maar intussen ook bekend geworden als Nijmegenaar van het jaar 2019. Ook de Syrische bouzouk-speler Nadeem Kotrob was van de partij. Verder maakten drie uit Oekraïne afkomstige vluchtelingen die bandura speelden, deel uit van het programma.
Door dit interculturele programma poogt de Schola – gevoed door haar eeuwenoude erfgoed – haar bijdrage te leveren aan de verbinding tussen mensen van verschillende komaf.
Eucharistieviering op de Octaafdag van Kerstmis
Het nieuwe jaar begonnen we door te zingen in de Petrus Canisiuskerk, in de eucharistieviering op woensdag 1 januari: de octaafdag van Kerstmis, met een bijzondere aandacht voor de Moeder Gods en het begin van het jubeljaar 2025, dat als thema heeft ‘Pelgrims van Hoop’. Voorganger was pater Kimman SJ.
De Schola zong, behalve het ordinarium, enkele kerstgezangen.
Na afloop werden wij getrakteerd op een glas uitstekende wijn in het jezuïetenhuis aan de Graafseweg.
Voor een overzicht van eerdere optredens klik u hier.